Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Petefészek ciszta eltávolítás – cisztektómia

Indokolt esetben el kell távolítani a petefészekben kialakult cisztákat. Gyanús esetben a ciszta eredetének tisztázása, máskor a panaszok, úgymint alhasi fájdalom, menstruációs görcsök vagy meddőség indokolják a ciszta eltávolítását. Bővebben a petefészek cisztáról »

Míg mindezt korábban a has felvágásával tudták csak megoldani, manapság a modern laparoszkópos eljárás során a hason készített 3-4 apró nyíláson át is lehetőség van a hasüreg vizsgálatára, a ciszta eredetének tisztázására, mintavételre, ill. szükséges esetben a ciszta eltávolítására. Bőveben a laparoszkópiáról »

A ciszta laparoszkópos eltávolítása során egyértelműen látható, hogy a ciszta valóban a petefészekben helyezkedik-e el. A megtekintett ciszta pontos elhelyezkedése és külleme alapján a műtét közben további döntést lehet hozni a ciszta sorsáról.

Ha a petefészekben kialakult ciszta a leletek és a műtéti kép alapján jóindulatúnak tűnik, megoldás lehet annak leszívása, falának részleges vagy teljes eltávolítása. Fontos szempont, hogy a cisztából vagy annak tartalmából minden esetben mintát kell venni, hogy az alapján további vizsgálatokkal a rosszindulatú daganatos betegségeket egyértelműen ki tudjuk zárni. Másrészről minden páciensnél törekszünk, hogy az ép, működő petefészek szövetet megtartsuk, hogy további hormontermelésben és peteérésben részt vehessen.

Előfordul azonban, hogy a cisztát okozó betegség (pl. endometriózis) a petefészket oly mértékben tönkre teszi, károsítja, hogy annak normál működése már nem állítható helyre, ilyenkor a beteg petefészek gócként szerepelhet, ezért eltávolítása indokolt. Bővebben a petefészek eltávolításról »

Mivel az ultrahang vizsgálat nem minden esetben tudja pontosan megadni a ciszta kiindulását, sok esetben a műtét közben derül ki, hogy a ciszta nem a petefészekből ered. Viszonylag gyakori, hogy a lezárt, és kórosan kitágult petevezeték és a benne pangó folyadék ad cisztára hasonlító képet az ultrahang vizsgálat során. Ilyenkor a petevezeték megnyitása, tartalmának leszívása szükséges. Hogyha a petevezeték oly mértékben károsodott, hogy funkcióját nem tudja betölteni, tehát rajta keresztül spontán terhesség nem lehetséges (azonban gócként szerepel), akkor a pácienssel történt előzetes egyeztetés alapján, a petevezeték eltávolítása indokolt lehet. Bővebben a petevezeték átjárhatóságról »

Ha a ciszta külleme alapján rosszindulatú betegség merül fel, akkor van rá mód, hogy a műtét közben vett mintából egy gyors előzetes vizsgálatot végezzünk, amely alapján a további műtéti tervet fel lehet állítani. Igazolt rosszindulatú daganat esetén, ha abba a páciens a műtét előtt beleegyezett, a daganatos petefészkek eltávolítása és a has alapos átvizsgálása, szükség esetén nyirokcsomó mintavétel szükséges. Alapos kivizsgáláson (nőgyógyászati vizsgálat, nőgyógyászati ultrahang, tumormarker) átesett páciensek esetében igen ritkán derül fény súlyos daganatos betegségre.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)