Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Fogamzásgátló tabletta

fogamzásgátló tabletta

Fogamzásgátló tabletta minden olyan szer, amely mesterséges hormonok segítségével megakadályozza, hogy egy nőnél terhesség foganjon meg azáltal, hogy megzavarja a nő normális termékenységét. Időnként nem fogamzásgátlási szándék, hanem vérzési rendellenesség, endometriózis vagy hormonzavar esetén is fogamzásgátló tablettát írunk fel. Ilyenkor előnyük, hogy megnyugtatnak, a panaszok oka nem lehet terhesség, és csökkenthetik a panaszokat és tüneteket. Bővebben a terhestesztről »

Sokféle tabletta kapható, de alapvetően ezek 2 csoportba oszthatók: ösztrogén és progesztogén tartalmú tabletták és csak progesztogént tartalmazó tabletták.

A kombinált típusúak 2 mesterséges szteroidot tartalmaznak, melyek a természetes hormonok hatásait utánozzák, az ösztrogénét és a progeszteronét. Egyes tabletták "egyfázisos" módon működnek, vagyis a hormon adagot a tabletta ciklusa alatt mindvégig ugyanolyan szinten tartják. Más tabletták két- vagy háromfázisos módon működnek, vagyis 2- vagy 3-szor változtatják a tabletták ciklusa során a mesterséges hormonok adagolását. Így próbálják a termékeny nő természetes hormoningadozását imitálni.

A csak progesztogén tartalmú "mini tabletta" egyetlen mesterséges hormont használ, a progesztogént. Ez egy olyan szteroid, amelynek a természetes progeszteronhoz hasonló a hatása, és mivel nem jut be a tejbe, szoptatás alatt is alkalmazható. Bővebben a szoptatásról »

A fogamzásgátló tabletta működése

A tabletta célja, hogy átmeneti női meddőség alakuljon ki a tablettaszedés idejére Ezt a folyamatot többféle módon elő lehet idézni:

  1. A peteérés (ovuláció) gátlásával: Mikor petesejt érik, az agyalapi mirigy hormonokat termel, melyek a petefészkeket stimulálják a pete érlelésére és kilökésére. A kombinált tabletta általában az agyalapi mirigy ezen hormonjainak kiválasztását állítja le, így nem lökődik ki petesejt a petefészekből, tehát terhesség sem jöhet létre. Ha nincs megtermékenyíthető petesejt, akkor a női szervezet nem tud teherbe esni. A csak gesztagén tartalmú tabletta (Cerazette / mini tabletta) gyengébb hatású.
  2. A beágyazódás megakadályozásával: A termékenység másik fontos része az a folyamat, amely során a méh nyálkahártyája felépül, megvastagszik és fennmarad. Miután megtermékenyül a petesejt, általában beágyazódik ebbe a nyálkahártyába (endometrium), ahonnan táplálékot és a létfenntartásához szükséges anyagokat szerzi. A kombinált tabletta gesztagén komponense és a csak gesztagént tartalmazó mini tabletta miatt a méhnyálkahártya elvékonyodik és kiszárad, így az embrió (a nemrég megtermékenyült petesejt) nem tud beágyazódni.
  3. A spermiumok haladásának gátlásával: A méhnyak váladéka sűrűvé válik és ilyenkor a spermiumok nem tudnak eljutni a petesejthez.
  4. A spermiumok és a petesejt találkozásának gátlásával: A petevezetékek megváltozott hullámzó mozgása következtében az embrió túl későn érhet a méhbe és már nem tud sikeresen beágyazódni.
  5. A tabletta megszakíthatja a korai terhességet: Miután a petesejt kilökődött a petefészekből, a nő ciklusát az a mirigy irányítja, amely a már üres petesejt zsákból, a sárgatestből (corpus luteum) keletkezik; ez normális esetben elég ideig működik ahhoz, hogy az embrió beágyazódhasson és a placenta elkezdje a táplálását.

Azonban a tabletta hormonjai hatására a sárgatest rosszul működhet, ami miatt a méhnyálkahártya lelökődik, még mielőtt sikeresen beágyazódott volna az embrió.

Összegezve tehát a nő természetes termékenységének működéséhez több rendszer és szerv tökéletes koordinálására van szükség. A fogamzásgátló tabletták megzavarják ezt a koordinációt, és ezzel hatással vannak a női termékenységre.

A tabletta hatékonysága

Elméletben a tabletta hatékonysága több, mint 99%, azonban a gyakorlatban is találkozunk védekezés mellett létrejött terhességekkel. Nehéz bizonyítani, hogy ez a tablettaszedés hibájából adódik vagy a hatóanyag nem képes minden terhességet meggátolni.

Ezek a tabletta melletti meglepetésszerű terhességek több tényezőnek köszönhetőek. A tabletta és egyéb gyógyszerek kölcsönhatására megváltozhat a fogamzásgátló hatás eléréséhez szükséges hormonszint a vérben. Ez a gyógyszer-kölcsönhatás jelentős lehet az általánosan használt "alacsony hormontartalmú" tablettánál, ahol már csekély vér hormonszint változások gyakoribb ovulációt és így váratlan terhességet eredményezhetnek. A tabletta melletti terhességek számát az is növeli, hogy a nők gyakran nem tartják be az előírást, néha a motiváció hiánya miatt, különösen fiatal korban (15-24 év).

A hivatalos statisztikák szerint az úgynevezett Pearl-indexszel lehet egy fogamzásgátlási módszer hatékonyságát jellemezni.

A gyakorlatban 100 rendszeresen közösülő és bizonyos fogamzásgátló módszert 12 hónapon át használó nőnél előforduló, nem kívánt terhességek jól mutatják az adott módszer értékét. Ha kettejüknél ez alatt terhesség fordul elő, akkor a használt módszer sikertelenségének mértéke, vagyis a Pearl-index 2. Ha közülük öt nő lesz terhes, akkor a Pearl-index 5.

Minél nagyobb a Pearl-index, annál nagyobb a kudarc aránya és minél alacsonyabb a Pearl-index, annál hatékonyabb a kérdéses fogamzásgátló módszer.

Mi történik, ha mégis van ovuláció?

Ha a tabletta nem akadályozza meg az ovulációt, akkor lépnek működésbe az egyéb mechanizmusok. A besűrűsödött méhnyaknyák megnehezíti a hímivarsejtek számára, hogy elérjenek a petesejtig. Azonban ha mégis megtermékenyül a petesejt, gyógyszer hatására lassul a megtermékenyített petesejt átjutása a petevezetéken, és az embrió számára lehetetlenné válik a beágyazódás. A következő vérzés ilyenkor nem igazi menstruáció, bár általában annak érzékelik.

Milyen gyakori mellékhatásai vannak a fogamzásgátló tablettáknak?

Ezek a hatások lehetnek enyhék, de súlyosak, sőt végzetesek is. E mellékhatások összefüggenek a dózis nagyságával és nem minden nőnél lépnek föl, de a kockázat megvan mindenkinél. A mellékhatások közül sokat a kombinált tabletta szintetikus ösztrogén komponensei okoznak; a progesztogén más káros hatásokkal jár. A csak progesztogén tablettának is vannak kockázatai.

Vér és szív hatások

Vérrögök keletkezhetnek, melyek akadályozzák vagy elzárják a vér útját fontos szervekhez és szervrendszerekhez, ezáltal pedig visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak, ezt nevezik trombózisnak. Ha a szívben képződik vérrög, az szívinfarktust okozhat; az agyban szélütést, agyvérzést, a test bármely részéről a tüdőbe jutó és ott megakadó rög tüdőembóliát okozhat; a vesében a vese artéria érrögösödését és vesekárosodást; a retina ereiben időszakos vagy teljes vaksághoz vezethet.

A modern, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták esetén kisebb a kockázat, mint a régi, magas dózisú tabletta esetében, de még mindig jelentős. A dohányzók között még ennél is magasabbra, 12-szeresére nőtt a végzetes szívrohamok száma, míg a végzetes agyvérzéseké 3,1-szeresére.

A tablettát szedők között előfordul magas vérnyomás és megváltozhat a véralvadási mechanizmus. Ez is lehet az oka annak, hogy többszörös a vérrögképződés esélye a tablettaszedők között, mint a tablettát nem szedők között. Különösen nagy a 35 év fölöttiek és a dohányosok között.

Emlőpanaszok fogamzásgátló tabletta mellett

A tablettát használóknál előfordulhat a mell érzékenysége, megnagyobbodása, csomók és tejelválasztás is. Panasz és emlőrák családi előfordulása esetén már 35 év alatt kiemelt jelentőségű a rendszeres emlőszűrés. Bővebben az emlőszűrésről »

Méhnyakrák és fogamzásgátló tabletta

A méhnyakrák és a méhnyak sejtjeinek kezdődő rosszindulatú folyamata gyakoribb a tablettát szedők közt, mert ők nem használnak óvszert, amely megvédi őket a HPV fertőzéstől, de a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok miatt, amely a tabletta szedésének feltétel, náluk a betegség már korán, kezelhető állapotban kiderül, ezért nagyobb hányaduk gyógyul meg. Bővebben a méhnyakrák szűréséről »

Méhtestrák és tabletta

Ritkábbnak tűnik a méhtestrák és a petefészekrák előfordulása a tablettát korábban illetve jelenleg használók körében. Ezen adatok nagy része a tablettát szedőkön végzett vizsgálatok eredménye, de ennek pontos oka egyelőre nem ismert. Bővebben a nőgyógyászati daganatokról »

Vérzési rendellenesség fogamzásgátló mellett

Ahogyan tabletta nélkül is, a tablettát szedők a menstruációs ciklus félidejében vérezhetnek vagy pecsételhetnek, megváltozhat a vérzésük erőssége, elmaradhat a menstruációjuk, és emiatt azt gondolják, hogy esetleg teherbe estek, Bár sok nő azért szedi ezeket a hormonokat, hogy megoldja ezt a problémát. Bővebben a vérzészavarokról »

Egyéb mellékhatások

Fejfájás, migrén, hangulatzavar, a nemi ösztön (libidó) csökkenése, hasgörcsök, felfúvódás, súlynövekedés, illetve -csökkenés, vízvisszatartás; émelygés és hányás, hüvelygyulladás és hüvelyi fertőzések, látászavarok; epehólyag-betegség és májbetegség.

A tabletta biztonságossága

A hormonális fogamzásgátló tabletta igazoltan biztonságosabb, mint a nem kívánt terhesség miatti terhesség-megszakítás vagy az eltitkolt/gondozatlan terhesség és a kriminális (házi) abortusz!

Tény, hogy kb. 60 millió nő választja naponta megoldásként világszerte, de sokan nincsenek tisztában a kockázatokkal vagy visszaélnek a lehetőséggel. 

Minden szernek, beleértve a születésszabályozó tabletta minden márkáját, van potenciális mellékhatása. Előre nem lehet tudni, hogy egy bizonyos nő hogyan fog reagálni a tablettára, de jó esély van rá, hogy nem vált ki káros hatást.

A tabletta felírásának feltétele az, hogy rendszeres orvosi vizsgálaton vegyen részt a nő. Pl. ha egy tablettaszedőről megállapítják, hogy "rákmegelőző állapotban" van vagy egyéb mellékhatása van a tablettának, akkor megvan az előnye, hogy korán, még gyógyítható állapotban fedezik fel a betegségét.

Komoly panasz esetén a tabletta szedésének felfüggesztése és nőgyógyásszal történő konzultáció indokolt.


Receptkérés:

recept@madach11.hu

vagy

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)

hello hellood ld l