Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Küret / abrasio

Lényege a hüvelyen és a méhszájon keresztül a méh üregének kiürítése, a méhnyálkahártya rétegből történő szövettani mintavétel céljából. Vérzészavarok, ultrahang vizsgálat során felismert méhtestpolip vagy vastag burjánzó méhnyálkahártya, illetve félig lezajlott vetélések esetén gyakorta alkalmazott rutinszerű eljárás.

A beavatkozást altatásban végezzük, így fájdalommentes. A műtét általában csak néhány percig tart, magát a beavatkozást egy napos kezelés keretében végezzük, tehát körülbelül 24 órát kell a kórházban tölteni.

A műtét szövődménye lehet vérzés, a kismedencei szervek gyulladása, illetve a méh és környező szervek sérülése. Ezen szövődmények a műtét során felismerhetők és többnyire laparoszkóppal elláthatók. Igen ritkán kényszerülünk a műtét kiterjesztésére, például a méh eltávolítására.

A küretet követően néhány napig tartó vérezgetés és enyhébb alhasi görcsök ismert velejárók. A műtét utánra várható első menstruáció ideje pontosan nem határozható meg, általában egy hónapon belül szokott megérkezni.

A műtét hátránya, hogy a méh üregét "vakon" csak érzés alapján lehet letapintani, ezért bizonyos esetekben a küretnél hatékonyabb eljárás a méhtükrözés, a hiszteroszkópia. Bővebben a hiszteroszkópiáról »

A küret során eltávolított szöveteket részletes feldolgozásra, azaz szövettani vizsgálatra küldjük, amely során a végleges diagnózis felállítható.  A szövettani vizsgálat bonyolultsága miatt akár több hétig is eltarthat, de csak ezen lelet alapján lehet kizárni, illetve megerősíteni a komolyabb megbetegedéseket.

Az alábbiakban olvasható a jelenleg érvényes klinikai betegtájékoztató:

MÉHKAPARÁS (ABRASIO)

A SZÓBELI FELVILÁGOSÍTÁST KIEGÉSZÍTŐ BETEG TÁJÉKOZTATÓ ÉS BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT

A beavatkozás célja:

A műtét célja lehet diagnosztikus és gyógyító. Diagnosztikus műtét esetén a méhbelhártyából szövetmintát távolítunk el kórszövettani vizsgálatra a vérzészavarok és a daganatos betegségek pontos felismerése céljából. A gyógyító jellegű műtét kapcsán a hosszan tartó, illetve bő méhvérzések megszüntetése a cél a méhnyálkahártya eltávolításával.

A beavatkozás technikája:

A beteg igényeinek megfelelően a műtét elvégzésére helyi érzéstelenítésben, gyakrabban rövid ideig tartó vénás altatásban kerül sor. A beteget a hólyag kiürítése után műtőasztalra fektetjük. A hüvelyt megfelelő fertőtlenítő oldattal kitöröljük, a méhűrt megszondázzuk, a méhnyakat fémpálcákkal feltágítjuk, és küretkanállal lekaparjuk a méhnyakcsatorna és/vagy a méhtest nyálkahártyáját. Az így nyert anyagmintákat szövettani vizsgálatra küldjük.

A beavatkozás veszélyei, lehetséges gyakoribb műtéti szövődmények:

A fertőtlenítéshez, vagy az érzéstelenítéshez használt anyagokkal szemben túlérzékenységi reakció jelentkezhet, ami szakszerű ellátással kezelhető. A műtét során a legnagyobb gondosság ellenére is -ritkán- a méhfalon áthatoló sérülések keletkezhetnek. Ez kórházi megfigyelést és szükség esetén hasi műtétet (hastükrözés és/vagy nyitott hasi műtét) vonhat maga után. A műtét során a célunk a sebzés zárása, azonban kivételes esetben a méh eltávolítására is kényszerülhetünk. A műtétet követően méhgyulladás is kialakulhat, ami gyógyszeres kezeléssel (antibiotikum, gyulladásgátlók) gyógyítható.

A beavatkozás elmaradásának esetleges veszélyei:

A diagnosztikus beavatkozás elmaradása esetén, a pontos kórisme hiányában az orvos nem tudja alkalmazni a szükséges kezelési eljárásokat. A terápiás beavatkozás elmaradása akut és/vagy krónikus vérszegénységéhez, rosszindulatú daganatok fel nem ismeréséhez és elhatalmasodásához, súlyos állapotromláshoz vezethet.

Itt található a betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat letölthető verziója.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


 

Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)