Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Refertilizáció - Petevezeték helyreállítás meddőségben

A refertilizáció alatt szigorúan véve művi meddővé tétel, azaz sterilizáció utáni helyreállító műtét értünk, melynek során a korábban lekötött, elégetett vagy átvágott petevezetéket újra összetoldjuk, hogy azon át spontán terhesség jöhessen létre. Tágabb értelemben minden olyan műtétet, amelyet a nemzőképesség visszanyerése miatt végzünk, refertilizációnak nevezhetünk.

Nem is ritka, hogy egy nő, akinél több gyermek után sterilizációt végeztek el, újból  terhességet szeretne vállalni. Ennek oka lehet egy új kapcsolat, egy gyermek elvesztése, de nem is ez a lényeges. Lezárt petevezetékekkel a nők részére a refertilizáción kívül csak a lombik terhesség vagy az örökbe fogadás jelenthet megoldást

Láthatjuk, hogy a refertilizációra jelentkező esetek mindig különlegesek, szinte tipikus a fiatalon 2-3 gyermeket szült majd ezután sterilizált, később elvált és új kapcsolatát megerősíteni kívánó nő. Ha a lombik költségeit (ciklusonként akár 200-500 ezer Ft), a kezeléshez szükséges hormonkészítmények káros egészségi hatásait vagy a lelki megterhelést is figyelembe vesszük, érthető, hogy a refertilizációt kérő nők a lombik kezelést nem könnyen vállalják. A refertilizáció esélyei nagyon nagy mértékben függenek az alábbiaktól: életkor, hormonális tartalék, spermakép, egyéb betegségek.

Jelenleg rendkívül kevés helyen vállalnak fel ilyen speciális refertilizációs beavatkozásokat. Egyes központokban hasmetszés, azaz laparotómia útján - mikroszkóp alatt varrják össze a petevezetéket. Ettől modernebb és jobb eredményekkel kecsegtet a laparoszkóppal történő refertilizációs műtét, amely azonban nagyon idő- és költségigényes! A speciális eszközök alkalmasak arra, hogy a hasüregben, kamera ellenőrzése mellett, monitoron nézve egy miniatűr tűvel megvarrjuk a petevezetéket, amely egy nádszálnál is vékonyabb és igen törékeny. Ez eltarhat 2-3, de akár 4 órán át is. A műtét során mindig megpróbáljuk mindkét petevezetéket összevarrni, de az esetek egy részében csak az egyik oldal tehető átjárhatóvá. Az átjárhatóságot a műtét közben egy kék színű festék befecskendezésével igazoljuk.

A további nehézség az, hogy a sikeres refertilizáció után mégis újra hegesedhet a petevezeték, amely újra meddőséget vagy akár méhen kívüli terhességet is okozhat! Erre mindig felhívjuk a pácienseink figyelmét.

Klinikánkon korábban hasmetszés útján végeztük ezen beavatkozásokat több-kevesebb sikerrel. Újabban laparoszkóp és hiszteroszkóp segítségével dolgozva meglepően jó eredményeket értünk el. Az átjárhatóságot eddig minden esetben sikerült átmenetileg legalább egyik oldalon elérni, sőt több spontán terhesség is létrejött már refertilizáció során helyreállított petevezetéken át.

 

 


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)